Assen, 16 oktober 2019

Rick toont zijn potentieel tijdens slotweekend in Assen

Met een negende en zevende plaats kwam Rick Kooistra zaterdag 12 oktober in Assen uitstekend voor de dag in de laatste races van het NK SuperCup600-seizoen. De RXK Racing-coureur maakte ook indruk op het TT Circuit door in de kwalificatie de vijfde startplek voor zich op te eisen. Op vrijdag was hij de snelste 600-rijder tijdens de natte CRT-trainingen.

STERKE KWALIFICATIE NA HIGHSIDER
Vanwege een oliespoor op het TT Circuit werden vrijdag drie van de vijf CRT-trainingen afgelast. In de resterende twee natte sessies was Rick van alle deelnemende 600-rijders het rapst. De volgende ochtend stond de kwalificatie voor de twee laatste races voor de deur. Ditmaal regende het niet, maar de baan was nog wel nat en droogde gaandeweg op.

In de beginfase ging het helaas mis voor Rick. Bezig aan zijn tweede ronde gleed in Duikersloot de achterkant van zijn Yamaha R6 weg. Dit resulteerde in een highsider. Gelukkig liep de motor geen grote schade op en bleef Rick ongedeerd. Na de crash lukte het Rick om de machine naar de pits te rijden. Met nog tijd voor drie ronden keerde hij weer terug op de baan. Rick wist uiteindelijk nog een knappe vijfde plek uit het vat te halen, zijn beste startpositie van het seizoen. Dit tot groot plezier van de vele gasten van het team, waaronder een groot aantal sponsors.

KNOKKEND NEGENDE IN RACE 1
De laatste twee races van het jaar werden zaterdagmiddag verreden. Bij het vertrek van de eerste, droge  wedstrijd kwam Rick niet goed van zijn plek. Hij verloor een aantal plekken bij het ingaan van de eerste bocht. Rick raakte in het vervolg van de race over tien ronden verwikkeld in een spannende strijd voor de zeven plek. Tot aan de finish was het een gevecht om elke millimeter. Rick finishte uiteindelijk in het midden van de groep, op de negende plaats.

VIJFDE AAN DE FINISH, P7 IN UITSLAG
Ook het begin van de laatste race van het jaar, waarin het net als vrijdag goed nat was, verliep niet naar wens. Rick maakte een valse start vanaf zijn vijfde plek. Voor straf kreeg hij bij de einduitslag twintig seconden aan de broek. Met die wetenschap gaf Rick alles op het TT Circuit. Hij knokte met Nick Vlaar voor de vierde plek, maar moest die positie aan de titelkandidaat laten – die op zijn beurt voor het kampioenschap zijn meerdere moest erkennen in Jeroen Hilster (derde in de race). Rick finishte na negen ronden als vijfde. Door de tijdstraf werd het in de officiële uitslag een zevende plek.

In het kampioenschap is Rick elfde geworden met 6700 punten.

RICK KOOISTRA (#67): “Dit was een weekend met gemengde gevoelens. Het begon goed. Ik was op een natte baan de snelste 600-rijder in de CRT-trainingen. De vijfde startplaats was natuurlijk ook niet verkeerd, maar zonder de highsider had er nog meer ingezeten, denk ik. In de eerste race ging veel tijd verloren door het knokken in de groep. De gevechten waren dan ook fel. Af en toe werd er in mijn optiek ook roekeloos gereden; rare lijnen en bijna stil staan in bochten. Het gevecht met Nick Vlaar in de tweede wedstrijd was mooi, maar vooral frustrerend. Ik voelde mij goed op de natte baan en was sneller in de bochten. Maar hij kon profiteren van zijn motorvermogen op het rechte stuk, waar hij mij eenvoudig kon terugpakken. Bovenal is het jammer van de tijdstraf. Ik heb weer veel geleerd; het hele seizoen trouwens. Ik heb nu al zin in volgend jaar.”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “Het mooie van rijden in de regen is dat vermogen minder uitmaakt. Dan kun je als rijder je kwaliteiten tonen en dat heeft Rick gedaan. Hij was de snelste 600-coureur in de CRT-trainingen. Heel gaaf! Gelukkig bleef hij ongedeerd bij de crash in de kwalificatie en werd het nog een prima vijfde startplaats. In de races was het flink knokken, maar Rick heeft zowel op een droge als natte baan zichzelf goed laten zien. Dit tot grote tevredenheid van niet alleen RXK Racing, maar ook de aanwezige sponsors en onze andere gasten.”

Foto’s: WEGRACE INFO