Assen, 15 oktober 2018

Rick sluit leerzaam debuutjaar SuperCup600 in stijl af met PR

Rick Kooistra heeft op zaterdag 13 oktober tijdens de laatste ONK SuperCup600-race van het jaar zijn persoonlijk record op het TT Circuit Assen weten aan te scherpen. De Balkster ging in de tweede manche van het slotweekend steeds sneller rond en kwam voor het eerst uit onder de 1.46-grens: een 1.45.8. Rick onderstreepte daarmee zijn veerkracht en vechtlust, want lange tijd leek het erop dat hij door technische problemen niet mee kon doen aan het weekend. Uiteindelijk kwam het goed en werd hij dertiende in race 2. In de eerste manche moest hij genoegen nemen met P16.

TECHNISCHE PECH
De technische problemen speelden op bij de voorgaande race, op donderdag 4 oktober op het circuit van Zolder in België. Het was direct duidelijk dat het bij de elektronica van zijn Yamaha zat, maar waar precies was lang de vraag. Bij de CRT-trainingsdag op vrijdag 12 oktober was het lek nog steeds niet boven water. Meerdere monteurs probeerden het euvel te vinden en gingen alle onderdelen bij langs. Pas aan het einde van vrijdagavond was de oorzaak duidelijk: een breukje in een kabel van de quickshifter.

HERPAKKEN OP ZATERDAG
Nadat hij de CRT-dag had moeten uitzitten in de pits kon Rick zaterdag niet wachten om de baan op te gaan. Er restte nog een kwalificatie. Tijdens de slechts twintig minuten durende sessie vond hij 1.48.0, goed voor de zeventiende plek in de startvolgorde. Geen slechte tijd, maar lang niet zo scherp als zijn persoonlijk record van 1.46.1. Maar Rick had dan ook geen grote risico’s genomen, om zo een crash en nieuwe tegenslag te voorkomen. Het belangrijkste doel was om het goede gevoel op de motor terug te krijgen. Bovendien was het alweer ruim een maand geleden dat hij voor het laatst op de Drentse hei had gereden.

De eerste race verliep later die dag niet zoals gepland. Rick kende een wheelie bij de start, waarna de motor opzij dreigde te vallen. Hij kon dit knap voorkomen, maar zag wel een aantal concurrenten langszij komen. Rick wist hen al gauw weer in te halen, maar de aansluiting met het groepje rond de tiende plek was niet meer te bereiken.De RXK-rijder arriveerde zo als zestiende bij de eindstreep.

NIEUW PR
De tweede wedstrijd maakte alles goed. Rick kende een uitstekende start en zat er in de eerste bocht goed bij aan de binnenkant. Hij wist daar een concurrent in te halen. Even verderop, in de Strubben, moesten twee anderen ook hun meerdere in Rick erkennen. Vervolgens streed hij mee in de mooie groep. Helaas ging een coureur van de baan, om vlak voor Rick weer terug te komen. Rick werd door hem enige tijd opgehouden waardoor zijn groep wist te ontsnappen. In de tweede helft van de koers moest een coureur uit het collectief lossen. Rick liep snel op hem in en scherpte ondertussen zijn PR voor het TT Circuit aan naar 1.45.8. Het lukte Rick in de laatste ronde om zijn prooi te verschalken bij de Ruskenhoek, waarmee de dertiende plek voor hem was.

KAMPIOENSCHAP
Met 2200 punten is Rick zeventiende geworden in de eindstand van het kampioenschap. Daarbij aangetekend dat hij niet heeft meegedaan aan de eerste twee van de in totaal twaalf wedstrijden. Rick kwam toen nog uit in de ONK ProCup600, waarin hij veel te sterk voor de concurrentie bleek te zijn. Bovendien waren enkele buitenlandse circuits dit jaar, waaronder Dijon en Zolder, voor hem nieuw.

RICK KOOISTRA (#67): “Ik ben erg blij met de laatste race van het seizoen. Dit was denk ik mijn beste optreden van het jaar, samen met Oschersleben. Ik voelde mij goed en ging constant sneller rond. Jammer dat ik wat werd opgehouden, maar het was lekker om in de laatste ronde nog een tegenstander te pakken. Ik ben alles bij elkaar tevreden met mijn eerste seizoen in deze klasse. Ik heb veel geleerd over de motor en heb ervaring opgedaan op onbekende circuits. Dit komt volgend jaar allemaal van pas. Dan wil ik een grote stap vooruit zetten. Het belangrijkste voor de start van het seizoen 2019 is het maken van kilometers. Ik hoop in de winter en het voorjaar dan ook diverse circuittrainingen mee te kunnen pakken.”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “1.46.3, 1.46.1… het was mooi om te zien dat Rick in de laatste race steeds sneller ging. Zou een 1.45 gaan lukken? Zijn PR is de kers op de taart. Hij heeft een goed seizoen gereden met ook een paar tegenslagen, zoals de technische problemen voor het slotweekend in Assen. Er zijn kortom veel leermomenten geweest. De opgaande lijn gaan we volgend jaar doorzetten. Voor nu wil ik iedereen van het team en de sponsors heel erg bedanken voor alle steun. We hebben het met elkaar gedaan!”

Foto’s: WEGRACE INFO