Assen, 16 april 2018

Bijna winst tijdens debuut in NK ProCup 600 voor Rick Kooistra

Het scheelde maar weinig of Rick Kooistra had zaterdag 14 april in Assen de seizoensopener van het NK ProCup 600 op zijn naam geschreven. Het talent uit Balk knokte op het TT Circuit mee voor de overwinning en finishte als tweede. Maar omdat Rick bij de start iets had bewogen, kreeg hij een tijdstraf van twintig seconden waardoor hij zakte naar P5. Desalniettemin een indrukwekkend debuut van de Friese piloot van RXK Racing, die vorig jaar als zevende eindigde in de competitieve KTM RCcup.

Rick had zich goed voorbereid op de overstap naar de NK ProCup 600 en het racen met een zwaardere motor. In de wintermaanden heeft hij veel getraind, waarbij de focus lag op uithoudingsvermogen en kracht. Dit deed hij onder andere samen met Quentin Koers, waarmee hij ook is gaan testen op het circuit van Val de Vienne in Frankrijk. Daar deed Rick onder andere waardevolle ervaring op met het rijden op regenbanden, iets wat niet aan de orde was in de KTM RCcup. Verder maakte Rick op maandag 9 april en vrijdag 13 april extra kilometers tijdens testdagen op het TT Circuit Assen. Daarbij noteerde hij veel 1’50-tijden.

P2 IN KWALIFICATIE
De kwalificaties en de eerste race van het seizoen werden op zaterdag 14 april afgewerkt. Rick zat er in de eerste kwalificatie gelijk goed bij. Hij pakte met een 1’51.535 de derde plaats. In de tweede sessie wist hij zijn chrono aan te scherpen naar 1’50.035, waarmee hij naar de tweede plek klom achter een ervaren en rappe wildcardcoureur.

MORELE WINNAAR
Mede door wat logische spanningen voor zijn allereerste 600-race viel Rick bij de start een paar plekken terug, maar al snel vond hij een uitstekend tempo. In een spannende race over veertien ronden knokte hij zich naar de tweede plek, waarbij de in de kwalificatie ongenaakbare gastrijder ook binnen handbereik kwam. Het werd een prachtige tweede plaats. Omdat wildcardrijders niet meedoen voor de titel, was het qua punten zelfs een eerste plaats. Maar daar ging bij terugkomst in de pits helaas een streep door. De motor van Rick had bij de start iets bewogen en kreeg daarom een tijdstraf van twintig tellen. Daarmee vond hij zichzelf terug op de vijfde plek in de rangschikking.

De volgende race is op zaterdag 28 april op het TT Circuit Assen.

RICK KOOISTRA: “Het was natuurlijk flink balen toen ik hoorde van mijn jump start. Ik heb amper bewogen en voor mij was het dan ook een grote verrassing. Ik ben maar even een blokje om gaan lopen. Maar goed, er valt veel positiefs mee te nemen uit dit weekend. Ik ben er blanco in gegaan, had geen verwachtingen, en dus kan ik met een vijfde plaats wel tevreden zijn. En met 1’49.328 heb ik een nieuw PR voor Assen gereden. Maar dit smaakt natuurlijk naar meer. Reken maar dat ik wat wil rechtzetten in de volgende race!”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “Een tijd klokken onder de 1’50 was voor Rick een doel voor dit weekend en dat is gelukt. Daar zijn wij erg blij mee. De race ging ook goed. Daarin heeft Rick veel geleerd. Ook dat is winst. Hij had een lekker ritme te pakken en dat was erg mooi om te zien. We kregen gedurende de wedstrijd al mee dat Rick een jump start had gemaakt en het was vervelend om dit hem na een mooi debuut te moeten vertellen. Maar hij ging hier goed mee om. Deze dingen gebeuren tenslotte ook bij het racen.”

Foto’s: WEGRACE INFO