Assen, 30 april 2018

Rick promoveert naar hogere raceklasse na dominante winst

Nadat Rick Kooistra twee weken geleden voor een flinke stunt had gezorgd door bijna zijn debuutrace in de NK ProCup 600 te winnen, was het op zaterdag 28 april in Assen wél raak. Het Friese racetalent verpulverde op zijn Yamaha de concurrentie in de kwalificatie op het TT Circuit. Vervolgens kwam in de wedstrijd ook niemand bij hem in de buurt. Gezien het grote verschil met de andere deelnemers werd na de race besloten om per direct over te stappen naar een hogere raceklasse: de NK SuperCup 600. Een prachtige promotie voor Rick en zijn team, RXK Racing.

TRAININGSDAG
Rick, die vorig jaar meedeed in de KTM RC Cup, was in de eerste wedstrijd op zaterdag 14 april al dichtbij het goud. De Balkster kwalificeerde zich als tweede en finishte in de race ook op die plek. Helaas belandde hij op P5 door een tijdstraf van twintig seconden, opgelegd omdat hij iets zou hebben bewogen bij de start. Rick wilde dan ook wat rechtzetten bij het tweede treffen van het NK ProCup 600-seizoen. Voorafgaand maakte hij op vrijdag 27 april eerst nog wat extra kilometers tijdens de CRT-trainingsdag op het TT Circuit Assen. Daarbij probeerde Rick een nieuwe vering uit. Helaas zorgde de nodige regenval voor een halfnatte baan. Rick wilde daarop geen onnodige risico’s nemen en besloot niet op jacht te gaan naar een rappe tijd.

POLE MET 2 SECONDEN VERSCHIL
Een snelle rondgang was uiteraard wel de insteek in de kwalificatie op zaterdagochtend. Ondertussen werd er gewerkt aan de afstelling, waarbij met name de nieuwe vering de nodige aandacht kreeg. Die was nog niet geheel naar wens van Rick. Hij had moeite met het insturen en moest te veel van het gas bij het uitkomen van bochten. Samen met coach Tristan Lentink werd het gevoel met de motor steeds beter. In de eerste kwalificatie klokte Rick 1’49.510, waarmee hij bijna net zo snel was als zijn PR (1’49.328), dat hij in het vorige raceweekend neerzette. In de tweede sessie stond er 1’47.444 achter zijn naam. Rick was daarmee maar liefst twee volle seconden los van de 25-koppige concurrentie.

ONGENAAKBAAR IN DE RACE
Het spannendste moment van het weekend bleek uiteindelijk bij de start van de race. Ongeveer een half uur voor vertrek gingen de hemelsluizen open en greep vrijwel iedereen naar de regenbanden. Maar lang duurde de bui niet en er ontstond overal twijfel over de in te zetten banden. Net voor de race zagen we dat het asfalt door de zon en een aardige wind snel aan het opdrogen was. In rap tempo wist het team de banden weer om te wisselen. Rick wilde niet alles op alles zetten bij de start, wetende dat hij veel sterker was dan de concurrentie. Twee coureurs wisten hem te passeren, maar voor de eerste doorkomst – bij Stekkenwal – had hij ze allebei al ingehaald. Vervolgens liep hij per ronde verder uit op de achtervolgers en finishte hij na elf ronden met een voorsprong van bijna negen seconden op de nummer twee. Zijn snelste raceronde bedroeg 1’49.539.

PROMOTIE NAAR NK SUPERCUP 600
Na zijn dominante optreden besloot Rick in goed overleg met RXK Racing om over te stappen naar de snellere NK SuperCup 600. Door de krachtsverhoudingen valt er weinig meer te leren in de NK ProCup 600. Rick en het team gaan nu graag de uitdaging aan om zich te meten met de rappe coureurs in de NK SuperCup 600.

De eerstvolgende race in dat kampioenschap is op zaterdag 19 mei op het TT Circuit Assen.

RICK KOOISTRA: ”De promotie is geweldig! Ik had er voor het seizoen op gehoopt, maar het komt sneller dan verwacht. Het is gewoon de juiste stap. Voor mij valt in deze klas weinig meer te leren. Ik was dit weekend veel sneller dan de rest. De race was eigenlijk best wel saai. Er was voor mij geen enkele spanning, behalve dan een beetje toen het begon te regenen. Bij de start wilde ik geen risico nemen. Daarna had ik al gauw orde op zaken gesteld. Nu wil ik mij graag meten met het NK SuperCup-veld. Ik heb er veel zin in!”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “We zagen dit weekend al snel dat het goed zat. Bij de seizoensopener ging het al fantastisch en Rick was nu gelijk veel sneller dan de rest. Met de regen was het voor de start even spannend, maar dankzij het fantastische werk van monteurs Jeremy Hofstra en Sem Hofman waren we precies op tijd met de bandenwissel; een seconde later en Rick had niet meer naar de grid gekund en zou hij vanuit de pits hebben moeten starten. In de race was Rick een klasse apart en daarom is het goed dat we de overstap naar de NK SuperCup 600 gaan maken. Daar kan hij zich optrekken aan snellere coureurs.”

Foto’s: WEGRACE INFO