Assen, 29 april 2019

Verraderlijke omstandigheden weerhouden Rick niet van punten in Assen

Door als vijftiende te eindigen heeft Rick Kooistra zaterdag 27 april de tweede race van het NK SuperCup 600 met een goed gevoel afgesloten. De coureur van RXK Racing miste op het TT Circuit Assen tijdens de trainingen en de kwalificatie het vertrouwen onder de wisselvallige weersomstandigheden. Niet verwonderlijk aangezien hij met zijn Yamaha R6 nog maar weinig heeft gereden op een (half)vochtige baan. Maar gaandeweg ging het beter en uiteindelijk kon Rick mee knokken in de wedstrijd.

VERTROUWEN TANKEN RXK Racing moest de afgelopen winter de nodige oefenmogelijkheden missen, maar die achterstand werd vrijdag wat goedgemaakt tijdens de CRT-trainingsdag in Assen. Het bleek een extra waardevolle dag doordat de baan achtereenvolgens nat, halfnat en droog was. Desalniettemin waren de omstandigheden verraderlijk en het goede gevoel ontbrak bij Rick. De focus bij hem en het team lag dan ook niet op het aanpassen van de afstelling, maar op het vinden van een goed ritme. Mede dankzij de nodige tips van zijn coach Tristan Lentink ging het per sessie beter en in vijfde en laatste droge training verscheen er weer een glimlach op het gezicht van Rick.

PROGRESSIE TIJDENS KWALIFICATIE Tijdens de eerste van twee kwalificatiesessies op zaterdagochtend was de baan opnieuw nat en kreeg het vertrouwen van Rick weer een deuk. Hierdoor wist hij niet alles uit zijn machine te halen. Met een 22e plaats was Rick dan ook absoluut niet tevreden. Maar in de tweede, drogere sessie ging het een stuk beter. Rick noteerde met zijn Yamaha R6 2’03.024 en steeg daarmee naar een respectabele zestiende plaats.

LASTIGE RACE De tweede race van het seizoen leek een droge aangelegenheid te worden, maar vlak voor de start begon het andermaal te regenen. Rick kwam bij het startschot goed weg van zijn plek, maar moest in de eerste bocht toch een paar plekken inleveren. Vervolgens kwam hij vast te zitten achter een coureur die op sommige punten langzaam was, maar bij aandringen van Rick ineens het gas wist te vinden. Rick reed daarop een tijdje alleen. Later kreeg hij wel weer zicht op een groepje voor hem. Rick wist het gat te dichten, maar van het voorliggende groepje was nog een coureur over. Rick haalde hem in, maar moest die plek in de slotfase weer afstaan. Zijn regenbanden begonnen flink te glijden op een opdrogende baan. Hij finishte zo op de zeventiende plaats. Doordat twee wildcardrijders niet meetelden voor de officiële uitslag werd het P15 (100 punten). Die positie bezet hij met 800 punten ook in het NK-klassement.

De derde wedstrijd is op zaterdag 18 mei, wederom op het TT Circuit Assen. In totaal zijn er elf races.

RICK KOOISTRA (#67): “Dit resultaat is niet geweldig, maar gezien de omstandigheden ben ik wel tevreden. Op vrijdag miste ik gewoon het goede gevoel. Op het einde van de dag ging het wel beter en dat gaf vertrouwen voor zaterdag. Maar toen regende het opnieuw en op een natte baan heb ik gewoon nog te weinig ervaring. Op de droge momenten gaat het wel goed, kijk maar naar de tweede kwalificatie, en ik hoop dan ook dat bij de derde race de zon schijnt.”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “In de race zagen we weer de vechtlust van Rick, dat was mooi om te zien. Op vrijdag en in de kwalificatiesessies miste hij nog wat vertrouwen, vooral toen de baan nat en halfnat was. Een kwestie van kilometers maken. Dat hebben we dit weekend gedaan en dat is winst. Daarbij is hij niet gecrasht, wat onder deze omstandigheden makkelijk had gekund. Rick is verder nooit bij de pakken neer gaan zitten. Het was gewoon een lastig weekend met wisselende omstandigheden en daarin hebben we veel geleerd. Dit zal zeker van pas komen tijdens de rest van het seizoen!”

Foto’s: WEGRACE INFO