Assen, 22 mei 2018

Rick maakt waardevolle kilometers bij debuut in NK SuperCup 600

Rick Kooistra heeft op zaterdag 19 mei in Assen de derde race van het NK SuperCup 600-kampioenschap afgesloten met een vijftiende plaats. De coureur van RXK Racing maakte zijn debuut in de hoogste 600-klasse van de OW Cup, na een dominant optreden in de NK ProCup 600 eind april. Rick wist op het TT Circuit Assen ook zijn persoonlijk record aan te scherpen. Daarmee onderstreepte de Balster het feit dat hij steeds meer vertrouwen krijgt op zijn Yamaha.

TRAININGSDAG
De promotie naar de NK SuperCup 600 was een logische stap voor RXK Racing. Rick, vorig jaar actief in de KTM RC Cup, schreef op 14 april in Assen bij zijn eerste optreden in de NK ProCup al bijna de race op zijn naam. Twee weken later domineerde hij op het TT Circuit het gehele raceweekend. Als voorbereiding op zijn debuut in de hogere klasse deed Rick op vrijdag 17 mei mee aan vijf sessies van de CRT-trainingsdag in Assen. Daarbij ging veel tijd uit naar een nieuwe vering, die erg stug bleek. De achterband van de motor gleed hierdoor telkens weg bij het accelereren. Door een ingrijpende aanpassing bij de voorvork was het probleem aan het einde van de dag voor een groot deel opgelost.

PR TIJDENS KWALIFICATIE
Doordat de problemen met de vering op vrijdag flink verholpen waren, kon Rick in de kwalificaties op zaterdag op jacht gaan naar rappe tijden. Hij noteerde in de eerste sessie 1’48.613, goed voor de achttiende plaats. In de tweede sessie ging er maar liefst anderhalve seconde vanaf. Met 1’47.123, een persoonlijk record voor Rick in Assen, bemachtigde hij de zestiende startpositie.

KILOMETERS MAKEN IN DE RACE
Bij de start van de twaalf ronden tellende race kwam Rick goed van zijn plek. In de eerste bocht na vertrek lag hij rond de elfde, twaalfde plaats. Helaas tikte een tegenstander tegen zijn voorwiel, waardoor Rick in de remmen moest knijpen en achteraan kwam te liggen. Al snel had hij een voorligger weer ingehaald, maar het gat naar de rest bleek te groot. Rick finishte zo op de vijftiende plek. Zijn snelste raceronde was 1’47.318.

De eerstvolgende race is op zaterdag 16 juni op het TT Circuit Assen.

RICK KOOISTRA: ”Voor een eerste optreden in de SuperCup 600 was dit prima. Ik ben tevreden over mijn rondetijden, iets minder over de klassering. De tijden kwamen er op vrijdag nog niet uit door de problemen met de vering. Lastig daarbij is dat dit nog maar mijn derde weekend op de Yamaha is; het ontbreekt nog wat aan ervaring om knelpunten goed in kaart te brengen. De rest van het weekend heb ik veel kilometers kunnen maken en veel waardevolle ervaring opgedaan, waardoor het analyseren steeds beter zal gaan. In de race was het jammer dat een ander mij na de start raakte, waardoor ik terugviel. Ik kwam alleen te rijden. Dan is het vooral een gevecht tegen jezelf. Maar goed, het gaat steeds beter. Mijn doel is om gaandeweg het seizoen bij de top-tien te komen.”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “We hadden er rekening mee gehouden dat Rick na zijn geweldige twee races in de ProCup qua klasseringen een stapje terug zou moeten doen. In de SuperCup is de competitie veel sterker. Jammer dat we op vrijdag best veel tijd kwijt waren aan de vering, waardoor er minder gelegenheid was om te werken aan de afstelling en het neerzetten van snelle tijden. Uiteindelijk heeft het weekend wel een mooi PR opgeleverd en belangrijke ervaring, dat is allemaal winst.”

Foto’s: WEGRACE INFO