Assen, 14 juni 2019

Rick maakt sterke comeback onder lastige omstandigheden

Nadat hij de derde race had moeten missen door een blessure betekende de vierde ronde van het NK SuperCup 600 een comeback voor Rick Kooistra. De terugkeer van de coureur van RXK Racing op het TT Circuit Assen werd een succes. Rick finishte zaterdag 8 juni als zevende terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam. Door het grote vertrouwen in hemzelf en zijn motor voelde Rick zich als een vis in het water.

RITME TERUGVINDEN
De CRT-trainingsdag op vrijdag 7 juni bood Rick de ideale gelegenheid om weer een goed ritme op zijn Yamaha R6 te vinden. Het werd een kwestie van rustig opbouwen. Snelle rondetijden waren niet van belang. Rick deed aan alle vijf sessies mee. Al gauw vond hij het goede gevoel weer terug, hoewel het oppassen geblazen was met een stevige wind. Rick concentreerde zich gedurende de CRT-dag vooral op zijn eigen rijden. De afstelling van de motor was dan ook goed, zodat hier niet veel aan veranderd hoefde te worden.

TOP-10 IN KWALIFICATIE
Rick sloot de CRT-dag af met een goed gevoel, wat vertrouwen gaf voor de twee kwalificatiesessies voor de vierde ronde van het kampioenschap. De coureur en het team hoopten op een top-tienklassering. Die wens werd zaterdagochtend ook vervuld. Rick noteerde in de eerste kwalificatie een 1’47.583. Daarmee stond hij enige tijd zevende. Uiteindelijk werd het een achtste positie. De tweede sessie leek vooraf nat te gaan worden, maar de hemelsluizen bleven dicht. Rick wist zijn tijd helaas niet te verbeteren en bleef steken op een 1’48.613. Maar met een tiende startplek op de gecombineerde uitslag werd het gestelde doel toch behaald. Bovendien zaten de coureurs rond P10 dichtbij elkaar.

P7 IN KLETSNATTE RACE
De race over tien ronden begon goed voor Rick. Hij kwam prima van zijn plek en knokte in de eerste bocht voor een top-tienklassering. Helaas kwam hij daar achter een langzamere deelnemer te zitten, waardoor hij gelijk in de openingsronde de aansluiting met de kopgroep verloor. Gaandeweg werd het gat naar de voorliggers groter, mede door een wijde lijn van Rick in de Haarbocht vroeg in de race. Tijdens de vierde ronde begon het ineens hard te regenen in Assen. Dat er water naar beneden zou komen werd voorspeld, maar de hevigheid was een verrassing. Een aantal coureurs ging ook onderuit. Rick, onderweg met een regenband aan de voorzijde en een slick achter, voelde zich daarentegen erg goed op de natte baan en wist weer wat terrein goed te maken. Hij finishte zo knap als zevende.

In het kampioenschap staat Rick nu vijftiende met 1700 punten. De vijfde en zesde wedstrijd zijn op zaterdag 27 juli op Dijon et Prenois in Frankrijk. In totaal zijn er elf races.

RICK KOOISTRA (#67): “Ik heb genoten van het rijden in de regen. In het begin was het natuurlijk oppassen, zeker met een slick achter, maar na een paar ronden begon ik het echt leuk te vinden. Een paar keer stond de motor ook goed dwars. We hadden gehoopt dat het bij wat lichte regen zou blijven, vandaar de slick. Toch zie ik graag dat het de volgende keer weer helemaal droog is. Maar het was een goed weekend en ik heb zin in Dijon. Na een paar keer Assen is het leuk om naar een ander circuit te gaan. Voor iedereen zal het even wennen zijn; mijn sterke punt is dat mij dit makkelijk afgaat.”

Foto’s: WEGRACE INFO