Assen, 4 juli 2018

Rick rijdt dik PR tijdens vierde ronde NK SuperCup 600 op Assen

Met het klokken van 1’46.546 in de kwalificatie voor de vierde ronde van de NK SuperCup 600 in Assen heeft Rick Kooistra een nieuw persoonlijk record op het TT Circuit neergezet. De coureur uit Balk sloot de race op zaterdag 16 juni af op de veertiende plek. Rick leverde daarvoor ronden lang een felle strijd met twee concurrenten. Een knappe prestatie omdat hij al vroeg in de race te kampen had met een wegglijdende motor. De RXK Racing-coureur deed het met een veertiende plek ook beter dan bij zijn debuut in de zeer competitieve klasse.

TRAININGSDAG
Rick stapte in mei over naar de NK SuperCup 600 omdat hij een maatje te groot bleek voor de concurrentie in de andere, lagere 600-klasse van de OW Cup, de NK ProCup 600. In zijn eerste race in de SuperCup eindigde hij als vijftiende. Dat weekend scherpte hij ook zijn Assen-record aan naar 1’47.123. Het hoofddoel voor zijn tweede NK SuperCup 600-optreden was dan ook het doorbreken van de 1’47-grens. Om goed voorbereid het weekend in te gaan deed Rick op donderdag 14 juni mee aan vijf sessies van de CRT-trainingsdag op het TT Circuit. Tijdens de zonnige dag ging vooral de aandacht uit naar het vinden van de beste lijnen, het insturen en remmen; zo laat mogelijk in de ankers en zo snel als het kan weer op het gas. Daarbij kreeg Rick tips van zijn coach Tristan Lentink, die hem op verschillende plekken langs de baan nauwlettend volgde.

NIEUW PR
Tijdens de kwalificaties op zaterdag 16 juni betaalde alle trainingsdag zich uit. In de eerste sessie was het nog even zoeken naar een goed ritme op zijn Yamaha en kwam hij tot 1’47.739, goed voor de vijftiende plek. Even later in de tweede sessie kon Rick zonder concurrenten om hem heen al veel betere tijden, maar dankzij een sleepje ging er nog een schepje bovenop: 1’46.546. Met die tijd wist hij het tijdgat naar de coureurs voor hem een stuk kleiner te maken. Desondanks was hij wederom vijftiende in de rangschikking, wat onderstreept hoe hard er wordt gereden in de NK SuperCup 600.

SPANNENDE STRIJD
De race, die onder ideale omstandigheden werd verreden, begon niet naar wens voor Rick. Hij verloor een paar plekken bij het startschot. Maar in de eerste twee ronden wist hij veel terrein goed te maken en wist hij de aansluiting te vinden bij twee coureurs die knokten voor de dertiende plek. Helaas kreeg Rick ook te maken met een moeilijk te besturen motor, vooral in de rechterbochten van de omloop. De machine gleed telkens wat weg in bijvoorbeeld Ossebroeken, Manderveen en Duikersloot. Hierdoor konden zijn opponenten hem daar terugpakken, nadat Rick hen op andere plekken de baas was. Deze strijd duurde twaalf ronden lang tot aan de eindstreep. Rick finishte uiteindelijk als veertiende, 0.2 achter de dertiende man en 0.2 voor de nummer vijftien.

De eerstvolgende race, de vijfde ronde van het kampioenschap, is op vrijdag 27 juli op het circuit van Dijon in Frankrijk.

RICK KOOISTRA: ”Het was een mooie wedstrijd, maar dat de motor telkens weggleed was wel jammer. Een 600 glijdt altijd wat, maar dit was te veel. Heel gek. Mogelijk kwam het door een onjuiste bandenspanning. In de rechterbochten ging het dus niet lekker, maar op andere plekken juist prima. Zo kwam ik goed uit de Strubben, een linkerbocht. In de laatste ronde probeerde ik het nog voor de dertiende plaats in de GT-chicane, maar mijn uitremactie slaagde niet. Ik kijk nu uit naar de volgende race. Na een aantal wedstrijden op Assen – dat iedereen op z’n duimpje kent – wil ik mij graag met de anderen meten op een onbekender circuit.”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “Dit was een zeer spannende race! Rick heeft het, zeker gezien de problemen met de motor, goed gedaan in zijn tweede NK SuperCup 600-race. Het is ook mooi dat de concurrentie hier zo sterk is; daar leer je als coureur alleen maar van. We zien een mooie progressie qua tijden en Rick voelt zich steeds meer thuis op de Yamaha. Met een nieuw PR op zak kunnen we niet anders dan tevreden zijn. Dijon wordt interessant. Rick heeft vorig jaar in de KTM Cup al laten zien dat hij goed uit de voeten kan op onbekendere banen, dus we zijn benieuwd hoe het nu in de SuperCup zal gaan.”

Foto’s: WEGRACE INFO