Assen, 29 juli 2019

Rick heeft zicht op podium bij races in Frankrijk

Rick Kooistra heeft zaterdag 27 juli bij de vijfde en zesde wedstrijd van het NK SuperCup 600 in het Franse Dijon een zevende plek behaald. Deze klassering behaalde hij begin juni ook in de vierde race in Assen. Rick bleek in Frankrijk wederom uitstekend uit de voeten te kunnen op een natte baan. Hij reed enige tijd op P4 en kreeg de derde man in het vizier. De slotfase van beide races was zeer spannend. Rick kwam daarin honderdsten van een seconde tekort voor een nog mooiere uitslag.

TOP-10 IN VRIJE TRAINING
Vorig jaar kende Rick veel tegenslag op het circuit van Dijon et Prenois. Hij kwam ten val in de kwalificatie en kreeg in de eerste race te maken met een kapotte stuurdemper. De tweede race leverde door een gebrek aan ritme hem toen slechts een vijftiende plek op. Na zijn zevende plaats begin juni in Assen, Ricks beste score van 2019, reisde RXK Racing met vertrouwen af naar Dijon. In de vrije training op vrijdag ging het bovenal om het vinden van een goed gevoel. Rick legde negen ronden af en noteerde in de voorlaatste omloop zijn beste tijd: 1’29.424. Daarmee werd hij tiende in de uitslag.

KOPPELINGSPROBLEEM
‘s Middags was Rick in de eerste kwalificatiesessies maar liefst drie seconden sneller. Ook de concurrentie ging rapper rond en met 1’26.015 werd Rick opnieuw tiende. Bij aanvang van de tweede kwalificatie die middag ging het gelijk mis toen Rick de baan op wilde sturen. Zijn Yamaha R6 had geen vermogen meer door een probleem met de koppeling. Het euvel kon tijdens de sessie niet verholpen worden. Vanaf de zijlijn zag Rick zichzelf op de gecombineerde lijst over twee kwalificatie twee plekken zakken, naar de twaalfde startpositie.

PODIUMPLAATS LONKT
Na een droge vrijdag trakteerden de weergoden zaterdag op regen. In de eerste race was de baan halfnat. Rick kwam met regenbanden zeer goed weg en lag bij de eerste doorkomst zesde. Rick had het behoorlijk aan de stok met enkele concurrenten en kwam in deze strijd even vooraan het groepje te rijden, op P4. Toen het meer begon te regenen liep het collectief zienderogen in op de nummer drie, die onderweg was op intermediates. Helaas bleek de laatste podiumplaats net iets te ver weg. Ondertussen was de strijd voor de vierde plaats fel. Rick lag in de elfde en laatste ronde nog steeds op die plek, maar kwam niet goed uit de voorlaatste bocht. Hierdoor wisten de drie anderen uit zijn slipstream te komen en werd het een zevende plek. Het gat met de nummer vier bedroeg minder dan twee tienden van een seconde.

INDRUKWEKKENDE INHAALRACE
Bij de tweede race kwam de buien vroeger dan verwacht, vlak voor de start. Dit zorgde voor de nodige hectiek in de box van RXK Racing, waar het team nog snel de banden en de vering wilde wisselen. Hierdoor kon Rick niet op tijd op de startopstelling komen en moest hij starten vanuit de pitstraat. Dit alles had geen invloed op het rijden van Rick en zijn goede gevoel op een natte baan. Als een warm mes door de boter ging hij door het veld. Links en rechts haalde Rick anderen in. Uiteindelijk belandde hij in een gevecht met twee rivalen voor de vijfde plaats. Rick leek die voor zich op te gaan eisen, maar in de laatste ronde profiteerden de concurrentie van zijn slipsteam op het lange rechte stuk naar de finish en werd het wederom P7.

In het kampioenschap is Rick opgeklommen naar de tiende plek. Hij heeft nu 3500 punten. De zevende en achtste wedstrijd worden op zaterdag 17 augustus verreden op Oschersleben in Duitsland. In totaal zijn er elf races.

RICK KOOISTRA (#67): “Het was tweemaal erg close. Er had nog meer in gezeten, want ik weet zeker dat ik in de tweede kwalificatie verder naar voren op de grid was gekomen. De strijd in de eerste races was mooi. Jammer dat de anderen mij voorbij kwamen in de laatste ronde. Ik viel nog aan in het laatste deel, maar er werd goed verdedigd. Natuurlijk baalde ik ervan dat ik in de tweede manche moest starten vanuit de pits. Maar het inhalen van veel rijders was ook erg fijn; sommigen wist ik buitenom te pakken. Helaas werd het net niet een vijfde plek. Ik haalde alles uit de kast om mijn concurrenten van mij af te houden, maar het rechte stuk was net wat te lang.”

Foto’s: WEGRACE INFO