Assen, 22 augustus 2019

Rick boekt op Oschersleben wederom progressie

De zevende en achtste race van het NK SuperCup 600, op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus in Oschersleben, hebben RXK Racing een dubbele tiende plek opgeleverd. De uitslagen weerspiegelen niet de progressie die coureur Rick Kooistra in Duitsland wist te boeken. Zo kwalificeerde hij zich op een keurige zesde plek, zijn beste startpositie van het seizoen. Helaas moest Rick door een valse start en een schakelfout in beide wedstrijden terrein prijsgeven.

ACHTSTE BIJ EERSTE KILOMETERS
Na een dubbele zevende plaats bij de vorige races op het circuit van Dijon et Prenois in Frankrijk was RXK Racing vol vertrouwen afgereisd naar Oschersleben. Rick gebruikte de vrije training op vrijdagochtend zoals altijd om weer een goed ritme te vinden. Hij klokte daarbij 1’36.965 als beste tijd op het technische en relatief zware Oschersleben, goed voor de achtste plek.

BESTE KWALIFICATIE
Na een paar kleine aanpassingen aan zijn Yamaha R6 ging het in de kwalificaties op vrijdagochtend beter. Rick snelde in de eerste sessie naar de vijfde plek. Met 1’33.457 was hij maar een tiende langzamer dan de nummer vier. In de tweede kwalificatie ging Rick met 1’32.121 weliswaar sneller rond, maar zag hij een concurrent op de gecombineerde tijdenlijst voor hem eindigen. De zesde positie betekende wel zijn beste kwalificatie-uitslag van het seizoen.

P6 WORDT P10
De fraaie startplek zorgde vrijdagmiddag voor de nodige spanning bij Rick in de aanloop naar de eerste race van het weekend. Door de zenuwen liet hij de koppeling te vroeg los, waardoor de RXK-rijder voor het startschot bewoog. Uiteraard baalde de Assenaar flink van zijn fout en hij gooide alles in de strijd om een dreigende tijdstraf zo weinig mogelijk impact te laten hebben. Rick kwam alleen op de zesde plek te rijden en reed zeer constante tijden. Hij finishte na een race over elf ronden op de zesde plaats. Door de uiteindelijke tijdstraf van twintig seconden moest hij helaas toezien dat hij naderhand zakte naar de tiende plek.

OPNIEUW TIENDE
Nadat het ‘s nachts had geregend was de baan van Oschersleben zaterdagochtend nat bij de korte warm-up. Omdat de weersvoorspellingen een droge race aangaven, besloot het team om deze sessie over te slaan. De zon kwam ‘s middags inderdaad tevoorschijn. Bij de start van de wedstrijd over vijftien ronden vertrok Rick nu wel goed van zijn plek, maar hij verloor wat plekken in de eerste bochten. Ronde na ronde was hij vervolgens aan het knokken voor een mooie top-tienklassering. Helaas maakte hij drie ronden voor het einde een fout bij het terugschakelen voor de voorlaatste bocht. Rick belandde op vrij hoge snelheid in het grind. Hij wist de motor overeind te houden en kwam terug op de baan. Toen bleek het gat naar zijn rivalen te groot om nog tot een inhaalactie over te gaan en zat er opnieuw niet meer in dan P10.

In het kampioenschap staat Rick op tiende met 4800 punten. De negende race is vrijdag 13 september op het TT Circuit Assen. De laatste twee wedstrijden zijn zaterdag 12 oktober ook in Assen.

RICK KOOISTRA (#67): “Jammer van de fouten. Het ging namelijk erg goed op Oschersleben, wat geen makkelijk circuit is. De valse start kwam door de zenuwen. Ik stond er namelijk niet eerder zo goed voor. Maar goed, zoiets gebeurt je maar een keer; in de tweede race kwam ik wel goed weg. Tijdens de eerste wedstrijd bleef de valse start maar door mijn hoofd spoken. Ik wilde een zo groot mogelijk gat slaan omdat er een tijdstraf zat aan te komen. Hierdoor reed ik geforceerd. Maar wel constant en daar ben ik wel tevreden over. Ik weet ook dat ik als zesde finishte, wat een goede uitslag is. In de tweede race maakte ik een schakelfout. Spijtig, want ik was lekker aan het knokken.”

Foto’s: WEGRACE INFO