Assen, 27 augustus 2018

Weekend vol progressie voor Rick op Oschersleben

RXK Racing kijkt met een tevreden gevoel terug op het zesde ronde van de ONK SuperCup600 in Duitsland. Op het uitdagende circuit van Oschersleben boekte coureur Rick Kooistra in het weekend van 17 en 18 augustus in elke sessie veel vooruitgang. Daarbij kwam het talent uit Balk tot steeds scherpere tijden. In de twee wedstrijden op zaterdag finishte de debutant in het kampioenschap als dertiende en twaalfde, zijn beste uitslagen tot op heden. Met het prima weekend op het bochtige Oschersleben was de teleurstellende vijfde NK-ronde op het Franse Dijon dan ook gauw vergeten.

VERTROUWEN TANKEN
Op Dijon ging het in de kwalificatie op 26 juli mis. Rick kwam ten val en de motor raakte flink beschadigd. Dankzij de tomeloze inzet van het team kon hij toch meedoen aan de wedstrijden. Na het Franse raceweekend werd eenmaal terug in Nederland de motor weer elkaar gehaald en is een aantal onderdelen, waaronder de tank, vervangen. De trainingsdag op Oschersleben op donderdag 16 augustus, daags voor het raceweekend, werd door het team gebruikt om te kijken of alles naar behoren functioneerde. Voor Rick was het tegelijk zaak om weer het goede gevoel op de motor terug te vinden. Hij reed gedurende de dag onbevangen rond en legde veel ronden af. Daarbij kreeg hij nuttige rijtips van zijn coach Tristan Lentink. Ricks beste tijd was uiteindelijk een 1.34.9.

PROGRESSIE ZET DOOR
In de officiële vrije training op vrijdag ging het team verder waar het donderdag was gebleven. Rick kreeg weer een beter gevoel met de motor en klokte 1.34.640. Daarmee was hij dertiende in een veld van 24 rijders. In de daaropvolgende twee kwalificatiesessies wist Rick zijn tijd verder omlaag te brengen. Daarbij kon hij enigszins profiteren van de concurrenten op de baan, waar Rick bij in hun slipstream wist te blijven. Hij liet de stopwatch halt houden bij 1.32.997 (Q1) en 1.32.431 (Q2), goed voor de dertiende startpositie.

BESTE UITSLAG

De progressie in de trainingen en kwalificaties gaven Rick vertrouwen voor de wedstrijden. Hij kwam bij de start van de eerste manche goed weg, maar zat in de eerste bocht in het gedrang. Hierdoor verloor hij de aansluiting met de groep voor hem. Doordat een andere rijder in de openingsronde hard onderuit ging, werd de race stilgelegd. Na de herstart had Rick moeite om een goed raceritme te vinden en finishte hij de naar zes ronden ingekorte race op de dertiende plek. Ook bij de start van de tweede wedstrijd was het dringen geblazen in de eerste bocht. Nu kwam Rick er goed uit en behield hij wel de aansluiting. Het kwam tot een spannende strijd met onder andere Joey Louwes. Rick liet hem niet los en ging steeds sneller de baan rond. Daarbij kwam hij tot 1.31.879 als beste rondetijd. Zo snel was hij in het weekend nog niet geweest. Rick finishte uiteindelijk op de twaalfde plaats, zijn beste uitslag tot op heden in de ONK SuperCup600.

Na acht races staat Rick op de zeventiende plaats in het kampioenschap met 1600 punten. De volgende race is vrijdag 31 augustus op het TT Circuit Assen.

RICK KOOISTRA (#67): “Ik ben tevreden met dit weekend. Oschersleben is een zware baan. Er is geen recht stuk en je moet de motor constant omgooien. Met een 600cc-fiets is het veel pittiger dan met de KTM, waarmee ik hier vorig jaar racete. Ik had blaren op mijn handen; dat heb ik nooit eerder gehad! Op de donderdag was het aanvankelijk echt een kwestie van het goede gevoel terugvinden na wat er op Dijon was gebeurd. Maar gedurende de dag ging het steeds beter. Die lijn wist ik door te trekken tot in de races. Mijn met 1.31-tijd ben ik ook erg blij. Al met al geeft dit weekend vertrouwen voor de terugkeer van het kampioenschap naar Assen. Met de opgedane ervaring tijdens de afgelopen races wil ik daar mijn PR van 1.45.546 verbeteren!”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “Het was mooi om te zien dat Rick op Oschersleben steeds beter in zijn vel begon te zitten. Dit bleek vooral in de tweede race. Het was toen voor iedereen duidelijk dat hij per ronde sneller ging. Hij wilde dan ook zijn tegenstander niet loslaten. Een weekend als dit hadden we nodig na Dijon. Het vertrouwen is helemaal terug bij Rick en de herstelde motor doet het ook uitstekend. We hebben dus veel zin in Assen!”

Foto’s: WEGRACE INFO