Assen, 17 september 2019

Net geen top-10 in frustrerende race op TT Circuit Assen

Rick Kooistra is bij de negende race van het NK SuperCup 600, zaterdag 14 september op het TT Circuit Assen, als dertiende gefinisht. De RXK Racing-coureur knokte de gehele wedstrijd voor een top-tienscore, maar kwam uiteindelijk een paar tienden van een seconde tekort. Het verschil met de negende man bedroeg minder dan een seconde.

NIEUWE BANDEN TESTEN
Op vrijdag 13 september deed Rick mee aan vier sessies van de CRT-trainingsdag op het TT Circuit Assen. Na het vinden van een goed ritme in de eerste sessie, gebruikte hij de tweede en derde om banden van een andere fabrikant te proberen. Dit met het oog op volgend seizoen. Voor de vierde sessie stapte Rick weer over op zijn vertrouwde Dunlops en wist daarmee al gauw competitieve tijden te klokken.

STERKE BEGIN KWALIFICATIE
Het goede gevoel van vrijdag nam Rick mee naar de zaterdag. Hij kwam ’s ochtends uitstekend uit de startblokken. In de eerste kwalificatiesessie, op een relatief koude baan, reed hij constant 1’46-tijden. Met uiteindelijk 1’46.141 als scherpste chrono vond hij zichzelf terug op een keurige zesde plek in de ranglijst. Helaas kon Rick in de tweede kwalificatie niet een volgende stap maken. Een verkeerde bandenkeuze leidde ertoe dat hij na een paar ronden in de problemen kwam en terug moest keren naar de pits. Rick probeerde het daarna nog een keer, maar door een gebrek aan tijd kwam hij niet verder dan 1’47.115. Aangezien de concurrentie de nodige progressie wist te boeken ten opzichte van de eerste kwalificatie, zakte Rick naar de twaalfde startpositie.

VAST IN LANGZAME GROEP
De start van de negende race van het kampioenschap verliep voor Rick niet vlekkeloos. Hij kwam wat omhoog bij de start en moest hierdoor iets van het gas af. Dit gaf de concurrentie de mogelijkheid om hem eenvoudig te passeren. Met het mes tussen de tanden pakte Rick in de openingsronde weer een paar plekken terug. Hij kwam in een groepje van vijf man te zitten. Hoewel Rick een hoger tempo reed, kon hij hen niet voorbij komen. Hiervoor werd er te hard geknokt en door concurrenten van de racelijn afgeweken. Het kwam aan op de tiende en laatste ronde. Daarin probeerde Rick het nog een laatste keer in de GT-bocht. Helaas slaagde zijn inhaalpoging niet. Hij finishte hij als dertiende, op een tiende van een seconde van de nummer twaalf en negen tienden na de negende man.

In het kampioenschap bezet Rick de tiende plek met 5100 punten. De laatste twee wedstrijden zijn op zaterdag 12 oktober in Assen.

RICK KOOISTRA (#67): “Het was een frustrerende race. Ik was sneller dan de anderen in het groepje, maar kwam er gewoon niet voorbij. In de groep werd stevig geknokt voor een plekje winst. Je moest goed uitkijken, anders kon het zomaar een crash betekenen. Ondertussen zag ik het gat met de rijders voor de groep steeds groter worden. Jammer, want de racedag begon goed met de zesde plek in de eerste kwalificatie. Ik weet dat ik beter kan de dertiende plek in de race. Dit ga ik het laatste weekend laten zien. Dan wil ik opnieuw in de top-zes komen!”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “Dertiende, dat is niet waarop we hadden gehoopt. Maar Rick heeft er alles aan gedaan. Het weekend begon goed, met de trainingsdag waarop we onder meer nieuwe banden hebben kunnen testen; mogelijk gaan we die volgend jaar gebruiken. De zesde plek in de kwalificatie was natuurlijk heel mooi. Helaas hebben we vervolgens een fout gemaakt met de keuze voor de achterband. Hierdoor kon Rick geen vuist maken in de tweede kwalificatie. De start van de wedstrijd was niet honderd punten. Rick moest zich weer naar voren knokken, maar kwam vast te zitten in een groep. Gelukkig resulteerde al het geknok niet in een valpartij waardoor onze coureur en motor in optimale conditie zijn voor de laatste races van het seizoen.”

Foto’s: WEGRACE INFO