Assen, 4 september 2018

Nieuw PR in Assen bij zevende ronde ONK SuperCup600

Rick Kooistra is vrijdag 31 augustus vijftiende geworden bij de zevende ronde van de ONK SuperCup600. Op het TT Circuit Assen duurde het tijdens het raceweekend even voordat de Balkster een goed gevoel had op zijn motor. Maar het vertrouwen was weer helemaal terug in de race, getuige ook een nieuw persoonlijk record op de Drentse hei: 1.46.170. Als Rick niet klem was komen te zitten vlak na de start, had er zonder twijfel een hogere klassering ingezeten met de Yamaha.

RITME DOORBROKEN
Na twee buitenlandse avonturen van de Cup, in Dijon (Frankrijk) en Oschersleben (Duitsland), keerde het kampioenschap in het laatste weekend van augustus terug op het TT Circuit Assen. Rick had op de piste van Oschersleben een mooie progressie laten zien en er zijn beste uitslagen van het seizoen behaald. Hij en het RXK Racing-team reisden dan ook vol vertrouwen af naar het alom bekende Assen. Een CRT-trainingsdag op donderdag 30 augustus had een streep moeten zetten onder dit goede gevoel, maar het liep anders. Na een prima verlopen eerste van vijf sessies besloot Rick om de natte tweede training in de pits uit te zitten. Klaar met regenbanden voor de derde sessie, bleek de baan alweer flink te zijn opgedroogd en moesten de banden weer gewisseld worden. Deze pech zorgde voor het verlies van kostbare tijd en het kwam het ritme van Rick evenmin ten goede. Dankzij de nodige tips van zijn coach Tristan Lentink ging het in de laatste twee sessies wel steeds beter.


TIJDVERBETERING
Qua tijden was Rick echter zeker niet tevreden met de trainingsdag. In de eerste vrije training op vrijdagochtend ging het alweer een stuk beter. Met 1.48.190 was hij ruim een seconde sneller dan een dag eerder. In de eerste kwalificatie later op de dag haalde Rick er nog een flinke hap vanaf: 1.46.585. De tweede sessie verliep iets minder voorspoedig en de stopwatch bleef steken op 1.47.526. Dit had vooral te maken met een stuiterende voorkant van de motor bij het insturen van bochten. Dit euvel werd verholpen door de vering wat te laten zakken. Rick moest het uiteindelijk doen met de achttiende plek in de startvolgorde voor de wedstrijd die ook op vrijdag werd verreden.


NIEUW PR

De start van Rick was niet optimaal en hij kwam in de eerste bocht aan de binnenzijde in het gedrang. Hij wist bij het vertrek van de race iets naar voren te komen, maar door een langzamere deelnemer voor hem ging de aansluiting met een aantal rappe rivalen verloren. Rick wist de coureur die hem ophield in de tweede ronde te passeren, maar het bijhalen van de voorgangers was helaas onmogelijk geworden. Lang reed Rick een eenzame wedstrijd, tot in de slotfase een opponent een opmars inzette vanuit het achterveld en hem in de voorlaatste omloop ging bedreigen en uiteindelijk inhaalde. Rick finishte als vijftiende. Ondertussen zette hij met 1.46.170 wel een prachtig nieuw persoonlijk record neer. Zijn vorige toptijd op het TT Circuit Assen stond op 1.46.546.


Na negen races staat Rick op de zeventiende plaats in het kampioenschap met 1700 punten. De volgende ronde is op donderdag 4 oktober in Zolder (België) en bestaat uit een wedstrijd. Op 13 oktober zijn de twee finaleraces in Assen.

RICK KOOISTRA (#67): “Ik had eerlijk gezegd meer van dit weekend verwacht. Na Oschersleben had ik een goed gevoel, maar het wilde gewoon niet op donderdag. Het wisselende weer haalde mij uit mijn ritme. Na een goede nachtrust ging ik vrijdag met frisse energie verder en dit wierp zijn vruchten af. Ik reed snellere tijden en kreeg meer vertrouwen. In de race was het jammer dat ik klem kwam te zitten na de start. Maar ja, iedereen wil natuurlijk als kopman door de eerste bocht. Je moet er gelijk goed bij zitten, anders bestaat de kans dat je de aansluiting verliest. En dat gebeurde. Toch wist ik onderweg mijn persoonlijk record in Assen aan te scherpen, daar ben ik blij mee. Het is lastig om verwachtingen te hebben bij de volgende race in Zolder. Ik heb namelijk nog nooit op die baan gereden. Maar ik benader elk weekend positief en wil in België zeker weer voor een top 15-klassering gaan.”

AKKELYN FOPMA (TEAMMANAGER RXK RACING): “Het raceweekend in Oschersleben begon net als in Assen wat stroef, maar opnieuw is Rick er weer goed uit gekomen. Dit mede dankzij de hulp van coach Tristan. Het was vooral een kwestie van onbevangen rijden en de sessies ook als een leerzame training proberen te zien. Dit zal straks ook gelden voor Zolder. Rick heeft daar, ook in vorige jaren in andere klassen, nog nooit gereden. Dat worden dus weer veel leermomenten die waardevol zijn voor de seizoen die nog gaan komen. Dit is immers ons eerste jaar in deze klasse; het leren staat voorop. Dan komen de uitslagen vanzelf.”

Foto’s: WEGRACE INFO